Sivusto on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä

Ihmisen kumppani

Ihminen on antanut hevoselle monenlaisia tehtäviä. Peltoja kyntäviä tai metsätöissä auttavia työhevosia on Suomessa enää vähän. Nykypäivän työhevoset ovat enimmäkseen poliisihevosia ja terapiahevosia. Suurin osa hevosista on harrastehevosia, kuten ratsuja ja ravihevosia.

Hevosen kanssa voi tehdä paljon muutakin kuin ratsastaa. Sen voi viedä myös talutettuna metsäpolulle. Hevoselle voi järjestää puuhaa tuomalla sille oksia järsittäväksi tai vaikka jalkapallon tarhaan ihmeteltäväksi.

Monet hevoset pitävät harjaamisesta ja muusta rapsuttelusta. Yhdessä puuhailu ja miellyttävät kokemukset parantavat ihmisen ja hevosen suhdetta.

Hevoselle voi myös opettaa työskentelyä maasta käsin. Siinä ihminen kulkee hevosen vierellä ja hevonen saa jumpata monipuolisesti tekemällä erilaisia ratsastukseenkin kuuluvia väistöjä ja muita tehtäviä. Hevos-
agilityssa ihminen taluttaa hevosta läpi tehtäväradan. Ratsujakin voi opettaa ajolle eli vetämään esimerkiksi kärryjä.

Hevosten kanssa myös kilpaillaan paljon. Ravihevoset kilpailevat raviradalla juosten. Hevosilla ratsastetaan esteiden yli ja kouluratsastuksessa tehdään erilaisia liikesarjoja. Matkaratsastuksessa hevoset kilpailevat jopa yli sadan kilometrin matkoilla.

Kaikessa hevosen kanssa toimimisessa täytyy huomioida hevosen hyvinvointi. Hevosella on suuresta koostaan huolimatta suussaan ja ihollaan aivan yhtä herkkä tunto kuin meillä ihmisilläkin. Siksi kovakouraisuus ei ole sallittua. Erityistä varovaisuutta tulee noudattaa, jos hevosella käytetään jostain syystä tavanomaista "kovempaa" kuolainta, kuten vipuvarsikuolaimia tai jos ratsastaja esimerkiksi kilpailuihin harjoitellessaan käyttää kannuksia.

Kaikissa eläinkilpailuissa on tärkeää muistaa varmistaa, että eläinkin viihtyy ja voi hyvin. Vaikka ihminen haluaisi kovasti voittaa, se ei silti saa johtaa hevosen kohtelemiseen kovakouraisesti.