Sivusto on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä

Hevosharrastuksen aloittaminen

Moni aloittaa hevosharrastuksen ratsastuskoulussa, mutta paikan valinnassa täytyy olla tarkkana. Käy ensin tutustumassa ratsastuskouluun. Tallilla pitää olla mukava tunnelma. Hevosten tulee olla rauhallisia ja suhtautua ihmisiin ystävällisesti. Seuraa myös ratsastustuntia. Hevosia ja oppilaita pitää kohdella hyvin. Jos opettaja huutaa tai hevosia esimerkiksi potkitaan tai lyödään, valitse toinen ratsastuskoulu.

Millainen on hyvä ratsastuskoulu?

Ratsastuksessa harrastuspaikan valintaa ei kannata tehdä ensisijaisesti hinnan perusteella. Hevosten hyvinvointi ei kuitenkaan edellytä sitä, että talli olisi upouusi tai varusteet kalleinta merkkiä. Hevosen hyvinvoinnille tärkeät hankinnat liittyvät erityisesti hoitoon, elinympäristöön ja ammattitaitoiseen käsittelyyn.

Ratsastuskouluhevosten kuuluu olla tehtäviinsä sopivia. Alle kuusivuotias hevonen on nuori, se kasvaa vielä ja tarvitsee myös koulutusta. 4 - 5 -vuotiaan hevosen käyttäminen ratsastuskoulussa on harvoin järkevä ratkaisu. Ratsastuskoulun hevoset ovat yleensä noin 6 - 18 -vuotiaita.

Terve ja hyväkuntoinen hevonen jaksaa tehdä kevyttä ratsun työtä yli 20-vuotiaanakin. Viimeistään 25-vuotiaana hevonen alkaa kuitenkin olla eläkeiässä.

Montako tuntia hevonen voi työskennellä?

Hyväkuntoinen hevonen jaksaa tehdä itselleen helppoa, keveää työtä useita tunteja päivässä. Luonnossa hevonen viettäisi suurimman osan päivästään rauhallisesti liikkuen. Siksi hevosella voidaan hyvin tehdä esimerkiksi useamman tunnin rauhallisia vaellusretkiä. Kun työn fyysinen rasitus kasvaa tai työ on henkisesti raskasta (esimerkiksi vaihtuvat ratsastajat, vaativat tehtävät, vieras ympäristö), kohtuullinen työmäärä on 1 - 3 tuntia päivässä. Satunnaisesti hevonen jaksaa enemmänkin, jos se on terve, hyvin tehtäviinsä koulutettu ja hyvässä kunnossa.

Jos suunnittelet hevosharrastuksen aloittamista, ota ensin selvää hevosesta lajina ja sen tarpeista. Mitä enemmän tiedät hevosista, sitä paremmin osaat olla niiden kanssa ja kohdella niitä hyvin.

Hevosta ei kannata hankkia omaksi ennen kuin niistä tietää tarpeeksi. Tärkeintä on osata tunnistaa, milloin hevonen ei voi hyvin. Lisäksi omistajalla täytyy olla paljon tietoa hevosen ruokinnasta, liikuttamisesta ja terveydenhuollosta. Muuten hevonen saattaa voida huonosti.

Jollei lähistöllä ole hyvää ratsastuskoulua, voi myös kysellä lähitalleilta, saako tulla auttamaan hevosten hoidossa.

Tallin ilmapiiri

Hevosten hyvinvointiin talleilla vaikuttaa suuresti ihmisten käyttäytyminen ja ilmapiiri, jossa hevosia hoidetaan ja niiden kanssa harrastetaan. Hevoset viihtyvät ympäristössä, jossa tunnelma on levollinen ja käyttäytyminen huomaavaista.
Hyvä kommunikaatio hevosen kanssa vaatii käsittelijältä aitoa läsnäoloa ja keskittymistä. Hevonen kommunikoi pääasiassa eleillään ja asennoillaan. Niiden havaitsemiseksi ihmisen tulee pysyä rauhallisena ja keskittyä olemaan läsnä hevoselleen. Siksi puhelimeen puhuminen, musiikin kuuntelu tai muutoin muihin asioihin keskittyminen ei ole hyvää käytöstä hevosten läheisyydessä.

Hevoset tekevät jatkuvasti huomiota niitä käsittelevien ihmisten eleistä ja olemuksesta. Äkäinen olemus ja äkkinäiset liikkeet saavat hevosenkin helposti hermostumaan ja hätäilemään. Paha mieli johtaa usein hevosenkin kovakouraisempaan käsittelyyn. Siksi tallin ilmapiirillä on suoraan vaikutusta hevosten hyvinvointiin. Kun tallilla liikkuvat ihmiset ovat rentoja, leppoisia ja hyväntuulisia, on hevostenkin helppo viihtyä.

Ison eläimen kanssa toimimiseen liittyy luonnollisesti helposti jännitystä ja pelkojakin. Hyvä tallihenkilökunta osaa opettaa turvallisia toimintamalleja ja opettaa ymmärtämään hevosten käyttäytymisen logiikkaa. Se hälventää jännitystä ja antaa niin ratsastajille kuin hevosillekin mahdollisuuden harrastaa rentona.