Sivusto on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä

Elämää hevosen kanssa

Hevonen voi olla kiukkuinen, jos se on kipeä. Hevonen voi myös stressaantua ja siksi käyttäytyä hankalasti. Laumaeläimenä hevonen voi jännittyä ollessaan yksin. Pelkäävä tai jännittynyt hevonen on usein vaikea käsitellä ja ratsastaa.

Yleensä on kyse kuitenkin vain siitä, ettei hevonen tarkalleen ymmärrä, mitä ihminen haluaa sen tekevän. Siksi sille pitää opettaa jokainen pyyntö erikseen. Hevoselle pitää myös opettaa, miten missäkin tilanteessa kannattaisi toimia. Onneksi hevonen oppii nopeasti ja muistaa hyvin, kunhan se saa oikein toimiessaan palkkioksi jotain mistä se tykkää.

Hevonen havainnoi koko ajan sitä, mitä jostain asiasta seuraa. Jos tarhasta hakemisesta seuraa jotain mukavaa, hevonen alkaa odottaa portilla. Jos hakemisesta seuraa jotain ikävää, kuten huonosti istuvalla satulalla ratsastamista, hevonen oppii pysymään kaukana sitä tarhasta hakevasta ihmisestä. Jos hevosella on huonoja kokemuksia esimerkiksi matolääkkeen antamisesta, se poistuu paikalta nähdessään lääkkeen kanssa lähestyvän ihmisen.