Sivusto on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä

Hevonen viestii eleillä

Kun lähestyt hevosta, tarkkaile sen eleitä. Hevonen kertoo eleillään, miltä siitä tuntuu. Kun hevonen katsoo sinua kohti, voit lähestyä sitä. Jos hevonen kääntää päätä pois, pysähdy hetkeksi, ettei hevosen tarvitse pyytää sinua pysähtymään suuremmin elein. Kun hevonen katsoo sinua taas, voit mennä lähemmäs.

Tämän varsan ilme on utelias ja ystävällinen:

Hevonen viestii eleillään myös aikomuksistaan. Useimmiten ensin näkyy pieni ele. Jos hevonen ei saavuta sillä haluamaansa tulosta, se tekee isomman eleen. Hevonen yleensä esimerkiksi varoittaa monta kertaa ennen kuin se puree toista hevosta.

Tämä tamma haluaa, että toisen tamman varsa menee kauemmaksi:

Hevosella voi olla korvat taaksepäin käännettyinä eri syistä. Se voi olla peloissaan, kuunnella asioita takanaan, levätä tai olla vihainen. Korvat voivat olla myös eteenpäin käännettyinä monesta syystä. Hevonen voi esimerkiksi olla ystävällinen tai tutkailla uutta asiaa tarkasti.

Näitä hevosia jännittää kovasti, eikä niiden kanssa kannata mennä samalle laitumelle:

Hyväksi hevosen kielen tuntijaksi oppii seurailemalla tarhassa tai laitumella olevia hevosia. Alla olevissa kuvissa näet, että pelkästään hevosen korvien asentoa katsomalla et välttämättä näe, onko hevonen pelokas vai vihainen. Myös hevosen silmät ja suu kertovat paljon.