Sivusto on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä

Hevonen on laumaeläin

Hevonen on saaliseläin eli luonnossa petoeläimet pyydystäisivät sitä ruoaksi. Sen takia hevonen säikähtää helposti ja on aina valmiina pakenemaan mahdollista uhkaa. Luonnossa tai itsekseen hevonen liikkuu yleensä rauhallisesti, mutta se pitää pakovalmiuttaan yllä ravaamalla ja laukkaamalla lyhyitä pätkiä.

Luonnossa hevosen kävisi huonosti ilman kavereitaan eli laumaansa. Yhdessä hevoset pystyvät parhaiten huomaamaan pedot, juoksemaan niitä karkuun tai puolustautumaan. Yhteisvoimin hevoset löytävät parhaat ruoka- ja juomapaikat sekä suojaa säätä vastaan. Myöskään kesyhevonen ei viihdy yksin vaan tarvitsee toisten hevosten seuraa.

Hevosen päivä kuluu liikkuen ja syöden. Silloin sen mieli ja keho voivat hyvin. Luonnossa hevoset liikkuvat jopa kymmeniä kilometrejä päivässä ja lepäävät vain lyhyitä hetkiä kerrallaan, pisimmillään pari tuntia kerrallaan. Hevoset eivät siis nuku pitkään ja sikeästi kuten ihmiset.

Etsi ravintoa, opi muilta

Ruoan etsiminen on hevoselle mielenkiintoista ja tärkeää puuhaa. Ruoho on hevosten pääravintoa, mutta ne täydentävät ruokavaliotaan muillakin kasveilla. Varsat oppivat aikuisia tarkkailemalla, mitä syödä ja miten käyttäytyä muiden hevosten kanssa.

Kesyhevosillemmekin on tärkeää, että ne saavat valikoida ruokansa ja että varsat ja nuoret hevoset saavat oppia toisilta hevosilta, miten tulla sosiaalisesti taitaviksi. Samalla alueella liikkuvat hevoset muistavat vuosienkin päästä, mistä löytyy vettä ja mitä reittiä pääsee parhaiten petoja pakoon. Nuoret hevoset huomaavat pian, että kokeneiden hevosten perässä kannattaa kulkea.

Tiheiköt antavat suojaa auringolta, sateelta ja hyönteisiltä. Hevoset ovat suuria ja niillä on turkki, joten kuumuus on niille joskus ongelma. Kylmää hevoset kestävät selvästi ihmistä paremmin. Jos hevonen on laitumella kuumana kesäpäivänä sille olisi tärkeä päästä itse valitsemaan, milloin se haluaa syödä ja milloin levätä varjossa. Laidun- ja tarhakatos on siis hevosillemme ehdottoman tärkeä. Katoksen sijainti vaikuttaa myös siihen, käyttävätkö hevoset sitä vai ei. Vaikka hevoset olisivat eri laitumilla, ne haluavat usein levätä lähellä toisiaan.

Käyttäytymistarve on hevosellekin tärkeä

Kun ihminen kesytti hevosen, ei vielä tiedetty, miten tärkeää hevoselle on päästä tekemään samoja asioita kuin luonnossa. Nykyisin kesyhevosille yritetään tarjota mahdollisuuksia niille lajina tyypillisempään elämään. Se ei vain ole aina ihan helppoa, sillä hevoset liikkuisivat ja söisivät yölläkin, jolloin ihminen haluaa nukkua. Onneksi pienetkin muutokset kohti luonnollisempaa ovat hevosen hyvinvoinnin kannalta erittäin hyödyllisiä.

Läheisyys ja koskettaminen on hevosille tärkeää. Nuoret orit leikkivät keskenään painia ja hippaa. Aikuisilla hevosilla on yleensä lempikaveri, jonka kanssa ne liikkuvat ja lepäävät lähekkäin tai rapsuttelevat toisiaan hampaillaan. Hevoselle sosiaalinen kanssakäyminen muiden hevosten kanssa on tärkeä käyttytymistarve. Jos se estetään, hevonen voi stressaantua ja siitä voi tulla entistä riippuvaisempi muista hevosista.