Sivusto on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä

Terve vai sairas?

Terve hevonen on kiinnostunut ympärillään olevista asioista. Se liikkuu mielellään ja on yleensä ystävällinen sekä toisille hevosille että ihmisille. Sairas hevonen saattaa vetäytyä omiin oloihinsa, käyttäytyä vihaisesti tai muuten oudosti. Se voi olla myös säikky ja säpsähtää pienistäkin asioista.

Hevonen voi kertoa kivustaan myös muuten. Se voi olla haluton liikkumaan, maata pitkiä aikoja, siirtää painoa pois etu- tai takajaloilta, lepuutella aina toista jalkaa seistessään, ravistella päätään tai olla kiukkuinen. Mahakipuinen hevonen voi olla levoton, hikoilla ja katsella mahaansa. Hevonen voi myös maata ollessaan kipeä. Jos hevonen normaalisti nukkuu makuulla ja lopettaa sen pitemmäksi aikaa, se voi myös olla kipeä niin, että sen on hankala nousta ylös.

Hevosen ontumista on helppo huomata, jos se on voimakasta, erityisesti silloin, kun hevonen ravaa. Jos taas esimerkiksi molemmat etujalat tai vaikka kaikki hevosen jalat ovat kipeitä, ei ontumista ole yhtä helppo nähdä.

Hevonen voi kertoa kivustaan myös ilmeillään. Kipeällä hevosella on jännittyneet korvat ja huulet. Silmät voivat näyttää huolestuneilta. Hevosten kipuilmeestä on tehty tutkimuksia, yksi niistä on luettavissa täältä: http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0092281

Jos hevonen on sairas, hevosen omistaja tai tallinpitäjä kutsuu tarvittaessa eläinlääkärin.